Haute-Vienne is een prachtig departement in de regio Nouvelle-Aquitaine en in de voormalige regio Limousin. Het departement ligt midden in Frankrijk en beschikt over vele leuke stadjes en mooie natuurgebieden. Zo moet je zeker een kijkje nemen in de hoofdstad Limoges. Deze historische stad staat vol met mooie gebouwen en staat tevens bekend om de porselein die er wordt gemaakt. Ook het dorpje Oradour-sur-Glane is zeker de moeite waard. Dit dorpje stond central in 1 van de barbaarse aanvallen in de tweede wereldoorlog en je kunt hier dus veel leren over de geschiedenis. Wil je lekker wandelen en fietsen? Breng dan een bezoekje aan het Parc Naturel Régional Périgord-Limousin of het Parc Naturel Régional de Millevaches en Limousin. Hier kun je nog echt genieten van ongerepte natuur! Kortom er is van alles te zien en te doen in Haute-Vienne.

1. Limoges

Limoges is de grootste stad van de Limousin en is de ideale stad voor een stedentrip of doorreis. Limoges heeft een groot historisch centrum met veel prachtige gebouwen uit verschillende periodes van de geschiedenis. Daarnaast staat Limoges bekend als de Porseleinstad. Er worden dan ook prachtige porseleinen kunstwerken gecreëerd in de stad, Het is dan ook een aanrader om het Porseleinmuseum te bezoeken, waar je alles kunt leren over deze ambacht. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de kerk Cathédrale de Saint-Etienne. Deze mooie kerk is er rijkelijk versierd van binnen en van buiten en is dus zeker de moeite waard. Daarnaast vind je er ook een prachtige botanische tuin, waar je helemaal tot rust kunt komen en lekker kunt wandelen. Je moet ook zeker een paar uur door de straten van het centrum wandelen. Je vindt er veel leuke winkeltjes en restaurants en de straten worden gekenmerkt door middeleeuwse vakwerkhuizen. Daarnaast zijn er allerlei leuke pleinen, waarvan het Place de la Motte de bekendste en mooiste is.

2. Parc naturel régional Périgord-Limousin

Het Parc Naturel Régional Périgord-Limousin is een prachtig natuurpark dat zich in de Limousin en de Aquitaine bevindt. Het park wordt gekenmerkt door grote kastanje bossen, rivieren, meren en uitgestrekte velden. Daarnaast zijn er ook bergtoppen van zo’n 550 meter en kun je dus ook mooie uitzichten over het omliggende landschap vinden. Het park is rijk aan flora en fauna en er komen talloze diersoorten voor. Zo kun je er zwijnen, herten, vossen en uilen spotten. In het park kun je meer dan 2000 kilometer aan wandelroutes vinden en er is dus voor ieder wel wat wils. Ook zijn er veel culturele bezienswaardigheden. Zo kun je een bezoek brengen aan verschillende kastelen en abdijen, waar je van alles kunt leren over het leven in de Limousin.

3. Lac de Saint-Pardoux en Lac de Vassivière

Door de hele Limousin kun je meerdere grote meren vinden. Twee van de bekendste meren zijn Lac de Vassivière en Lac de Saint-Pardoux. Lac de Vassivière is het grootste meer van de Limousin en is tevens een stuwmeer. Het meer wordt omringd door groene bossen en ligt in het Parc Naturel Régional Millevaches en Limousin en heeft diverse leuke strandjes. Lac de Saint-Pardoux is ook een mooi strand met diverse stranden en omringd door bossen en weides. Bij beide meren kun je heerlijk zwemmen en is het mogelijk om allerlei watersporten te beoefenen zoals surfen, zeilen, kanoën en waterskiën.